οστεοπορωση

Τι είναι

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια μεταβολική νόσο των οστών κατά την οποία υπάρχει είτε μεγάλη απώλεια οστικής μάζας, είτε μειωμένη σύνθεση οστού, έιτε και τα δύο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων ακόμη και με κακώσεις μικρής βίας.

Αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών και είναι ασυμπτωματική. Πολλές φορές η διάγνωση τίθεται για πρώτη φορά μετά από ένα κάταγμα από ασήμαντης βίας κάκωση, συνηθέστερα στην περιοχή του ισχίου, στη σπονδυλική στήλη και στην πηχεοκαρπική ή ακόμη και μετά από φτάρνισμα ή βήχα σε κάποιο πλευρό.

Αν και το κάταγμα αποτελεί συνήθως την πρώτη εκδήλωση της οστεοπόρωσης, πολλές φορές σε ηλικιωμένα άτομα η πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι η υπερβολική κύφωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η κύφωση αυτή είναι αποτέλεσμα καταγμάτων στους θωρακικούς σπονδύλους οι οποίοι λόγω της οστεοπόρωσης αδυνατούν να υποστηρίξουν το βάρος του κορμού.

Πότε εμφανίζεται

Η οστεοπόρωση γενικά μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τη μετεμμηνοπαυσιακή που αφορά γυναίκες 50-70 ετών και τη γεροντική που αφορά γυναίκες και άνδρες άνω των 70 ετών.

Ποιες είναι οι αιτίες

Η οστεοπόρωση θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος. Η απώλεια οστού είναι μια φυσιολογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα με την πάροδο των χρόνων. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την επιτείνουν. Οι κυριότεροι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό, ορμονικές διαταραχές και το χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ αντίθετα υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας καλής οστικής μάζας, όπως η καλή διατροφή, η άσκηση και η επίτευξη μιας κορυφαίας οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία.

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας(ΜΟΠ). Η διενέργεια ΜΟΠ συστήνεται σε:

  •        Γυναίκες άνω των 65
  •        Άνδρες άνω των 70
  •        Άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σε ηλικία άνω των 50
  •        Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 με παράγοντες κινδύνου
  •        Άνδρες 50-70 με παράγοντες κινδύνου
  •        Άτομα με τυχαίο εύρημα κατάγματος στη σπονδυλική στήλη

Η ΜΟΠ γίνεται καλύτερα με τη μέθοδο D.E.X.A.. Πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα του μηριαίου και να λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή.

Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται η ΜΟΠ

Ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για οστεοπόρωση θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την μέτρηση οστικής πυκνότητας - εάν είναι δυνατόν στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο και σίγουρα στην ίδια περιοχή σώματος - κάθε ένα με δύο έτη. Συστήνεται η επανάληψη της μέτρησης κάθε έτος όταν συνταγογραφείται ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για την οστεοπόρωση.

Πως θεραπεύεται

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης βασίζεται στη θεραπεία και πρόληψη των καταγμάτων και στη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που ενισχύουν τα οστά.

Η απόφαση για το αν κάποιος χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή κατά τις οστεοπόρωσης εξαρτάται από τη ΜΟΠ και τον κίνδυνο κατάγματος.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Από αυτή, οι επιλογές εξατομικεύονται για τον κάθε ασθενή από τον θεράποντα ιατρό.

Πως μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση

Η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ είναι μερικά από τα μέτρα που βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης, ειδικά σε άτομα με προδιαθετικούς παράγοντες.