GRAF

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΕΟΓΝΙΚΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ:πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο εξέτασης των νεογνικών ισχίων για να αποκλεισθούν παθήσεις του ισχίου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:η μέθοδος χρησιμοποιεί τα υπερηχητικά κύματα, τα ίδια που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εγκύου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το νεογνό βρίσκεται σε ύπτια θέση με τα ισχία σε κάμψη και ο ηχοβολέας τοποθετείται στην έξω επιφάνεια του ισχίου.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ: πρόκειται για μια πολύ σύντομη εξέταση που διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ: ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων του νεογνού μπορεί να γίνει και αμέσως μετά τη γέννηση. Προτιμότερο όμως είναι να εφαρμόζεται στον πρώτο μήνα, οπότε και έχουν ωριμάσει σε ένα βαθμό τα ισχία του νεογνού.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ: ο υπερηχογραφικός έλεγχος του νεογνικού ισχίου θεωρείται πλέον διεθνώς ως η καλύτερη μέθοδος διαλογής και ελέγχου των νεογνικών ισχίων προς αποκλεισμό της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου (ΑΔΙ). Η ΑΔΙ είναι μια ασυμπτωματική και ανώδυνη κατάσταση που προσβάλλει τα νεογνικά ισχία. Το νεογνό γεννιέται με εξαρθρωμένο ή ασταθές ισχίο. Η κατάσταση αυτή αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση οδηγεί αργότερα σε μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστικών και μη οστικών δομών της άρθρωσης του ισχίου(κοτύλη, κεφαλή μηριαίου, επιχείλιος χόνδρος, αρθρικός υμένας και μαλακά μόρια). Μπορεί να μην είναι εμφανείς οι προσβολές των δομών αυτών άμεσα, όμως με την πάροδο των χρόνων και τελικά στην ενηλικίωση εμφανίζεται επώδυνη αρθρίτιδα και χωλότητα του προσβεβλημένου σκέλους. Η οριστική αντιμετώπιση τότε δεν είναι άλλη από την ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΝΕΟΓΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμόζεται κυρίως σε νεογνά με προδιαθετικούς παράγοντες όπως είναι η προωρότητα, η ισχιακή προβολή, το ολιγοϋδράμνιο και το θετικό οικογενειακό ιστορικό. Παρόλα αυτά, η υπερηχογραφική εξέταση των νεογνικών ισχίων αποτελεί μέθοδο εκλογής διεθνώς για την εξέταση ΟΛΩΝ των νεογνών, ώστε να γίνει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση της ΑΔΙ.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ: ο υπερηχογραφικός έλεγχος των νεογνικών ισχίων γίνεται από ορθοπαιδικούς με εμπειρία στην εκτέλεση και ανάγνωση του υπερήχου στα παιδιά. Συνδυάζεται πάντα με λεπτομερή κλινικό έλεγχο του νεογνού από τον ορθοπαιδικό. Πολλές φορές η πρώτη υποψία για ΑΔΙ τίθεται κατά την κλινική εξέταση από τον παιδίατρο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ασυμμετρία στις μηροβουβωνικές πτυχές ή/και ανισοσκελία. Παρόλα αυτά, πολλές φορές τα σημεία αυτά δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων θεωρείται ως η μέθοδος εκλογής για αποκλεισμό της ΑΔΙ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΜΕ ΑΔΙ: Η έγκαιρη διάγνωση της ΑΔΙ είναι πολύ σημαντική, αφού στις μέρες μας με την εφαρμογή των ειδικών ναρθηκών του Pavlik τα αποτελέσματα είναι άριστα. Οι νάρθηκες αυτοί τοποθετούνται στα νεογνά πριν την ηλικία των 6 μηνών. Διατηρούνται για όλο το 24ωρο και για διάστημα 6 εβδομάδων κρατώντας τα ισχία του νεογνού σε απαγωγή και κάμψη ώστε να παραμένει στη φυσιολογική του θέση το πάσχον ισχίο. Είναι γενικά καλά ανεκτός νάρθηκας από τα νεογνά, αφού επιτρέπει ορισμένες κινήσεις από μέρους του νεογνού.