hipppΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια εκφυλιστική νόσος της κατ΄ισχίον άρθρωσης. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα και είναι αποτέλεσμα της φθοράς της χόνδρινης επιφάνειας της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής.

Είναι η συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας στον άνθρωπο. Η επανορθωτική χειρουργική του ισχίου εκπροσωπείται από την αρθροπλαστική του ισχίου και αποτελεί την επέμβαση εκλογής για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Άλλες νόσοι στην κατ’ισχίον άρθρωση που συχνά απαιτούν την αρθροπλαστική του ισχίου είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής (η οποία έγκειται σε διακοπή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής), η μετατραυματική αρθρίτιδα, η δευτεροπαθής αρθρίτιδα ως επακόλουθο νόσων από την παιδική ηλικία όπως η νόσος Perthes και η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου.

Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία προθέσεων οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους, ανάλογα με το σχεδιασμό, τη φιλοσοφία σταθεροποίησης τους και την κατανομή των δυνάμεων. Η σταθεροποίηση των προθέσεων στο μηρό και στην κοτύλη μπορεί να γίνει με τσιμέντο, χωρίς τσιμέντο ή ως συνδυασμός (υβριδική ενδοπρόθεση με χρήση τσιμέντου στο μηρό και χωρίς τσιμέντο στην κοτύλη).

Η τεχνική του τσιμέντου χρησιμοποιείται στις μεγαλύτερες ηλικίες προσφέροντας καλύτερη σταθεροποίηση εκεί που η βιολογική επαναδημιουργία του οστού είναι ασθενής. Σε νεότερους ασθενείς προτιμάται η τεχνική σταθεροποίησης χωρίς τσιμέντο καθώς υπάρχουν σήμερα προθέσεις που επιτυγχάνουν καλή πρωτογενή στερέωση και ενσωμάτωση στο οστό. Οι ενδοπροθέσεις, όπως εξάλλου και όλα τα προϊόντα, έχουν ορισμένη διάρκεια ζωής. Συνήθως ενοχλήσεις στην άρθρωση ή σημεία χαλάρωσης (ακτινολογικά ή μέσω σπινθηρογραφήματος) αποδεικνύουν ότι έχει συμπληρωθεί ο χρόνος ζωής τους. Μετά από μια σειρά διαγνωστικών δοκιμασιών σε τέτοιες περιπτώσεις, μια επέμβαση αναθεώρησης της αρθροπλαστικής είναι απαραίτητη. Σήμερα μπορεί να πει κανείς ότι η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής ισχίου είναι τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο στόχος της επανορθωτικής χειρουργικής του ισχίου είναι η ανακούφιση από τους πόνους και η σαφής βελτίωση της κινητικότητας. Με τη διαμόρφωση της άρθρωσης μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση που αφορά την καθημερινότητα. Από την άλλη, σε ότι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, τα αθλήματα που επιβαρύνουν πολύ τις αρθρώσεις (όπως άλματα, απότομες εκκινήσεις και σταματήματα) θα πρέπει να αποφεύγονται. Πιο ήπια αθλήματα όπως το βάδην, η ορειβασία ή το κολύμπι είναι πιο καλά ανεκτά.