gonato

 

Δομή της άρθρωσης του γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη του ανθρώπινου σώματος. Συνδέει το μηρό με την κνήμη και κάνει δυνατή την κάμψη και την έκταση του κάτω άκρου. Ανάμεσα στα επικαλυμμένα με χόνδρο τμήματα του μηρού και της κνήμης, βρίσκονται οι μηνίσκοι που στοχεύουν στην απόσβεση των καταπονήσεων.

Ο αρθρικός θύλακος που περιβάλλει την άρθρωση παράγει το αρθρικό υγρό, υπεύθυνο για τη θρέψη του αρθρικού χόνδρου. Η άρθρωση του γόνατος σταθεροποιείται από μια ομάδα συνδέσμων (χιαστοί και πλάγιοι). Περεταίρω προστατευτική και σταθεροποιητική λειτουργία για την άρθρωση του γόνατος παίζει η επιγονατίδα με τον αρθρικό της χόνδρο. Με τον όρο οστεοαρθρίτιδα γόνατος ορίζει κανείς τη φθορά των χόνδρινων επιφανειών του γόνατος.

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία διαμερίσματα που μπορεί να προσβληθούν ταυτόχρονα ή καθένα χωριστά. Σε περιπτώσεις φθοράς του χόνδρου της επιγονατίδας αναφερόμαστε στην οστεοαρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Η βλάβη μπορεί να περιορίζεται στο έσω ή στο έξω διαμέρισμα της άρθρωσης του γόνατος.

Η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος

Μια κατεστραμμένη από την αρθρίτιδα άρθρωση του γόνατος πρέπει να αντικαθίσταται πλήρως. Η αρχικά καλυμμένη από χόνδρο αρθρική επιφάνεια θα αντικατασταθεί από μια μηριαία πρόθεση στο μηρό και από την αντίστοιχη κνημιαία στην κνήμη. Ανάλογα με την ποιότητα του οστού, το σωματικό βάρος και τις σωματικές δραστηριότητες του ασθενούς θα σταθεροποιηθούν οι μεταλλικές προθέσεις με ειδικό οστικό τσιμέντο ή χωρίς τσιμέντο στα οστά των ασθενών. Ανάμεσα στη μηριαία και την κνημιαία πρόθεση παρεμβάλλεται ένα ανατομικά διαμορφωμένο τεμάχιο από ειδικό πολυαιθυλένιο που επιτρέπει την ολίσθηση των προθέσεων επάνω του. Προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή των προθέσεων χρησιμοποιούνται ειδικά κράματα μετάλλων με κεραμικές επιφάνειες.

Μετεγχειρητική περίοδος

Η κινησιοθεραπεία αρχίζει την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Στην χρήση προθέσεων με τσιμέντο η πλήρης φόρτιση του σκέλους επιτρέπεται άμεσα. Σε ολιγόμηνο διάστημα επανακτάται η πλήρης κινητικότητα.

Όλα τα είδη αθλητισμού που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, όπως κολύμπι, ποδήλατο και σκι επιτρέπονται. Η παχυσαρκία επιβαρύνει τη διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής. Η εντατική φυσικοθεραπεία προωθεί την κινητικότητα και την ενδυνάμωση των μυών. Ο ορισμός του προγράμματος αποκατάστασης από τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης και την ταχεία αποθεραπεία ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ενεργή συμμετοχή του ασθενούς.

Συντηρητική θεραπεία της αρθρίτιδας

Η συντηρητική θεραπεία της αρθρίτιδας διαιρείται σε θεραπεία με φάρμακα και θεραπεία με ενδαρθρικές εγχύσεις. Οι ασθενείς ελπίζουν σε μια ανώδυνη κινητικότητα και ο γιατρός επιπλέον στην όσο το δυνατό μακροχρόνια λειτουργία της άρθρωσης. Στην οστεοαρθρίτιδα παρατηρείται εκφυλιστική φθορά της χόνδρινης επιφάνειας της άρθρωσης. Αυτό συνεπάγεται ότι στην προχωρημένη αρθρίτιδα το οστό στην περιοχή της άρθρωσης έχει απογυμνωθεί από τον χόνδρο.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις, τη φαρμακευτική αντιμετώπιση και τη χειρουργική αντιμετώπιση. Η θεραπεία πρέπει πάντα να έχει μακροπρόθεσμο προσανατολισμό ενώ μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολυπαραγοντική και εξατομικευμένη πάνω στον ασθενή και τη νόσο του.